Na Svetovom stretnutí Slovákov v Košiciach vystúpia krajanské súbory

04.07.2013 Košice

Košice 3. júla (TASR) - Pestrý kultúrny program ponúka Svetové stretnutie Slovákov, ktoré v Košiciach potrvá od štvrtka do nedele (4.-7. júla). Počas neho vystúpia umelecké súbory zo Slovenska, ale aj ďalších krajín Európy a Ameriky. Krajania sa tiež predstavia v okolitých mestách a obciach Košického a Prešovského kraja.

V poradí 12. podujatie sa bude niesť v znamení 150. výročia založenia Matice slovenskej, 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie a 20. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Súčasťou programovej ponuky budú okrem folklórnych vystúpení, hudobných koncertov, divadelných predstavení a oživovania histórie aj multimediálne inscenácie či tvorivé dielne. Centrom diania bude pódium pri Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici.

Pre krajanov budú magnetom najmä tvorivé dielne pod názvom Škola spevu a Škola tanca, kde sa pod vedením skúsených lektorov budú učiť autentické piesne a tance zo všetkých regiónov Slovenska. "My budeme klásť dôraz na Abov, Zemplín, Gemer, Šariš a Spiš," hovorí Ján Pavelčák, vedúci košickej hudobnej skupiny Pavelčákovci. "Najprv päťdesiatku prihlásených z celého sveta navnadíme krátkym koncertom, potom dostanú rozmnožené texty ľudových piesní s jednoduchým notovým záznamom. Keďže texty sú v nárečí, vysvetlíme im slová, ktorým nebudú rozumieť. Predsa len k spisovnej slovenčine majú ľahší prístup ako k dialektu. Asi nevedia, že gambočki sú pery a že kratke kabati nie sú saká, ale vrchné sukne ženského kroja."

Program Svetového stretnutia Slovákov začne vo štvrtok o 9.30 h vernisážou výstavy Sv. Cyril a Metod – patróni Slovenska v Štátnej vedeckej knižnici. Následne sa v aule Univerzity Pavla J. Šafárika uskutoční vedecká konferencia Východné Slovensko v slovenských národných dejinách. Otvárací ceremoniál, na ktorom vystúpia umelecké kolektívy a odovzdá sa štafetové posolstvo, sa začne o 18.30 h pri Dolnej bráne.

Podujatie pripravila Matica slovenská v spolupráci s Mestom Košice, Košickým samosprávnym krajom a neziskovou organizáciou Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry, záštitu prevzal predseda vlády Robert Fico.

"Organizátori veria, že svojím celkovým charakterom a netradičným programom podujatie významne obohatí bohatú júlovú kultúrnu ponuku Košíc, ktoré sú v tomto roku Európskym hlavným mestom kultúry," uviedol tajomník Matice slovenskej Peter Cabadaj.

Krajanské súbory vystúpia aj v mestách a obciach ako Spišská Nová Ves, Strážske, Sečovce, Rakovec nad Ondavou, Kaluža, či Dubinné. Zaujímavosťou bude pripomenutie si 30. výročia vzniku Folklórneho súboru Domovina z mesta Windsor v kanadskej provincii Ontario.
 

Vyberte región